Noter Onaylı Tercüme
Noter Onaylı Tercüme
27 Mart 2020
Yeminli Adli Tercüman
Adli Yeminli Tercüme
27 Mart 2020
Yeminli Tercüme

Yeminli Tercüme Nedir?

Yeminli tercüme, yeminli tercüman aracılığından imzalanıp mühürlenmiş tercümelerdir. Yeminli Tercümanlık noterler tarafından yapılır. Noterler yabancı bir dilde üniversite diploma seviyesinde olan tercümanlar arasından seçip yemin ettirerek yeminli tercüman yetkisi verir. Noter sadece kendi yetkisi altında olan yeminli tercümanın imzasını tasdik eder.
Bir evrakın yeminli tercüme olabilmesi için şu özellikleri taşıması gerekmektedir:

  • Belgenin noter yeminli tercüman tarafından tercüme edilmesi gerekiyor. Yeminli tercüman rütbesini şu anda ülkemizde sadece noterler vermektedir.
  • Tercüme edilen evrakın çıktısının (hard-copy) alınarak tercümanın kendisi tarafından imzalanması ve kaşelenmesi gerekmektedir.
  • Yeminli tercümede tercümanın ıslak imzası adı, soyadı, hedef dil, kaynak dil bilgisi, tarih, yer gibi verilerin yanı sıra yeminli tercümanın doğruluk beyanının olması gerekmektedir.

Kimler Yeminli Tercümandır?

Yeminli Tercüman Türkiye’ deki herhangi bir noter tarafından resmi evrakların tercümesi için görevlendirilmiş yetkili kişilere denir. Yeminli tercüman evraka imza atarak ve kaşe vurarak çevirinin mesuliyetini üstlenmiş olur.

Yeminli tercüme olağan diğer tercümelerden ayrıdır çünkü yeminli çeviri, yeminli tercüman tarafından imzalanmış ve kaşelenmiştir. Bunlara ek olarak yeminli tercümeler sadece fiziki çıktıların üstüne yeminli tercüman tarafından ıslak imza ve kaşe yapılarak size iletilir.

Yeminli Tercüme Nerelerde İşe Yarar?

Tercüme edilecek belgenizi teslim edeceğiniz kuruma bunu da sormayı unutmayın; bazen idari makamlar sadece yeminli noter tarafından yapılmış olan çeviriyi kabul görürken bazı kurumlar yeminli tercümana ek olarak noter tasdiki de talep eder. Bir evraka yeminli çeviri yapılmadan önce noter tasdiki yapılamaz.Yeminli Tercüme Nerelerde İşe Yarar?

Yeminli tercümeyi müracaat ettiğiniz noterliğe bağlı yeminli tercüme bürosunda yaptırmanız gerekmektedir. Her noterliğin yeminli tercüme bürosu bir diğerinden farklı olabilir. Her noter farklı yeminli tercüme büroları ile iş yapabilir. A noterinin yeminli tercüme bürosunda yaptırdığınız tercümeyi B noteri tasdik etmeyebilir.
Yeminli Tercüme Onayını İsteyen Makamlar şunlardır:

  • Devlet daireleri
  • Üniversiteler
  • Noterler
  • Bankalar
  • Evlenme daireleri
  • Konsolosluklar gibi kamu kuruluşları tarafından talep edilir.

Yeminli Tercümenin Avantajlarından bazıları;

Yeminli tercüme yapılan evrakta yeminli çevirmenin kaşesi ve imzası bulunur. Eğer tercüme olan evrakı teslim edeceğiniz kurum tercümede hem yeminli tercüman hem de noter tasdiki talep etmemiş ise evrakın tercümesini yaptırdığınız yeminli tercüme bürosundan yeminli tercüman kaşeli olarak isteyebilirsiniz.

Böylelikle artı olarak noter masrafı ödememiş ve belgelerinizin tercümesine resmi bir hüviyet eklemiş olursunuz. Yeminli tercümesi yapılmış evraktan kasıt yetkili resmi bir kişi tarafından aslına uygun olarak gerçek ve doğru bir şekilde tercüme edilmiş evrak anlamına gelir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Sohbeti Başlat
Yardıma mı ihtiyacınız var?
Merhaba,
Nasıl Yardımcı Olabiliriz?
Powered by